Galerii | Kontakt | Kasulikku
 

Vitamiin B6
 

Kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel.

Vitamiin B6 *tähtsus*:
• tal on oluline osa koensüümina (esineb umbes 120 liitensüümi koostises) süsivesikute, rasvade ning valkude lõhustamises ja kasutamises,
• teda vajatakse antikehade ja punaste vereliblede moodustumiseks,
• oluline tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks,
• vajalik vitamiin B12 ja magneesiumi täielikuks imendumiseks,
• vajalik soolhappe tootmiseks, aitab kaasa kaasa linoleenhappe paremale tegevusele organismis, on lipotroopne aine - aitab vähendada maksa rasvumist, kergendab maksas ja lihastes vabastada glükogeenist,
• vajalik DNA ning RNA sünteesiks ja õigeks tegevuseks,
• aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, mis reguleerivad organismi vedelikke ja parandavad närvi- ja lihassüsteemi normaalset funktsioneerimist,
• hoiab organismis tasakaalus naatriumi ja fosfori suhte,
• vähendab lihaste krampe, käte tuimust ja kangust, peapööritusi,
• hoiab naha tervena, leevendab vistrike teket.

Toitaine *defitsiidil* võivad ilmneda:
• närvilisus, unetus, ärrituvus, depressioon, õppimisvõime langus,
• nahalööbed, dermatiit, lõhed suu ja silmade ümbruses,
• juuste väljalangemine,
• madal veresuhkur ja madal glükoosi taluvuse tase,
• lihaste nõrkus, käte ja jalgade tuimus ning krambid,
• vee peetus organismis (eriti raseduse ajal),
• närvipõletikud, liigesepõletikud, nägemishäired,
• närvidega seotud südamehäireid, urineerimise sagenemine,
• aneemia,
• raseduse lõppjärgus surnult sündinud lapsed või imikute suurenenud sünnijärgne suremus.

Toiduaine nimetus Vitamiin B6, mg / 100g
Kuivatatud paprika 2,2
Vähk 2,1
 nisuidud 1,8
 vikerforell ja lõhe 1
Nisukliid 1,4
 riisileivad, seesamiseemned, hirsitangud 0,8
 soolapähkel, suitsukala, sarapuupähkel, maapähkel, tatrajahu, läätsed, pärm, maapähklivõi 0,6
Keedetud kuskus, suitsuräim ja -rääbis
0,5
punane paprika, tuunikalakonserv õliga, mooniseemned 0,45
Brokkoli, suitsusink, küüslauk, tomatipasta, tatar 0,4
Kartul, avokaado, rukkihelbed ja -jahu, köömned, odrahelbed, -kruubid ja -jahu 0,35
Näkileib, kookoshelbed, lillkapsas, seamaksapasteet, frikadellid, ahven, latikas, luts, riisihelbed, munakollane (kuumtöötlemata), till, banaan, neljaviljahelbed 0,3
Kollane ja rohelina paprika, india pähkel, kuivatatud ploom, porrulauk, parapähkel, fetajuust, tuunikalakonserv veega,  hiina kapsas, keedetud sojauba, juurpetersell 0,25
Roheline sibul, soolaheeringas, hapukapsas, spinat, nõges, kalapulgad, sibul, sardiinikonserv õliga,  rosinad, täisteraleib, keedetud täisterariis, soolaseened, vürtsikilu, pekaanpähkel, kaerahelbed, seened 0,2
Kamajahu, punane peakapsas, keedetud lillkapsas, mandlid, kiivi, kuivatatud õun, arbuus, kuivatatud aprikoos, mango, sprotikonserv, kaerakliid 0,15
 herned, porgand, kaalikas, hallitusjuust, vutimuna, keedetud läätsed, valge peakapsas, tomatikonserv, astelpajumarjad, uba, apelsin, leib, herned, tomat, viinamarjad, granaatõun, parmesan
0,1
Teised teraviljatooted (küpsised, helbed, riis, sai jms) alla 0,1
Teised köögiviljad, puuviljad, marjad (värsked, konserveeritud, kuivatatud), moos, mahlad alla 0,1
Teised lihad/lihatooted ja kalad/kalatooted alla 0,1
Teised piimatooted (piim, jogurt, juust, kohupiim jms) alla 0,1

 


edasi ...