Galerii | Kontakt | Kasulikku
 

"Toiduained", millest tuleks hoiduda
 

Veel üks artiklike, mis aegade jooksul on netiavarusest kaotsi läinud, kuid mis väärib lugemist ja kaasa mõtlemist.

Rooma klubi autoriteedi Meadowsi järgi on tänapäeva ühiskonnas levinud rida tegelikkusega vastuolulisi müüte:

* tehnoloogia suudab lahendada kõik probleemid
* igal põhjusel on ainult üks tagajärg
* igasugune kasv on hea
* kõik majanduslikult kasulik on õige
* piisava hulga rahaga saab lahendada iga probleemi
* igal probleemil on ainult üks lahendus
* edu võti on looduse juhtimises
* üksikisiku tegevus ei loe
* õnn sõltub materiaalsete väärtuste omamisest
* meil ei ole võlgu järeltulevate põlvede ees

Siia tuleks lisada veel üks valearusaama - toiduainetööstuse toodetud toit on söödav.

Meie keha on geniaalne. Ta reguleerib ennast ise, meie mure on toimetada talle lihtsat puhast toitu. Et olla terve, ei tohi me viia organismi talitlusi tasakaalust välja. Tasakaalu rikkujateks on erinevad keemilised ühendid, mis mürgitavad organismi. Alates metalli dest ja lõpetades margariiniga. Pideva keemilise rünnaku tulemiks on stress, allergiad, tsöliaakia, toiduainete talumatus, need omakorda viivad suhkruhaiguse, hüperaktiivsuse, vähi ja autismini.

Nüüd täpsemalt neist ainetest, millest tervise säilitamise nimel peaks hoiduma.

Trans-rasvad. Mistahes toit, mille koostisnimistus esineb sõna „hüdrogeenitud" või „osaliselt hüdrogeenitud" sisaldab trans-rasvu ja seda toitu peaks vältima. Trans-rasvad blokeerivad kolesterooli normaalse konversiooni maksas ja aitavad kaasa kõrgenenud kolesteroolitaseme tekkimisele veres. Tahkeks muudetud õli ei rikne ega rääsu nii kiiresti nagu looduslik. Seda ei taha ei hallitusseened, putukad ega närilised. Margariin ei ole söödav! Katalüsaatoriteks on tavaliselt nikkel ja alumiinium. Need metallid kuhjuvad vähehaaval meie rakkudesse ja närvisüsteemi, kus nad mürgitavad ensüümsüsteeme ja muudavad rakufunktsioone
Puuvillaseemneõli. Puuvilla ei kasvatata kui toiduvilja - puuvillapõlde on pritsitud väga mürgiste pestitsiididega. Puuvillaseemneõli kasutatakse aga kartulikrõpsude valmistamisel praadimiseks ja seda leidub ka paljudes muudes töödeldud toiduainetes.

Aspartaam (E951), mida kasutatakse paljudes light-toodetes suhkruasendajana, on tugev mürk. Aspartaam on suhkust 200 korda magusam ja seda seostatakse umbes 90 liiki haigusnähtustega, nt peavalu, migreen, iiveldus, krambid, peapööritus, nahatundetus, lihaseatakid, kaalukasv, lööve, depressioon, väsimus, ärritatavus, tahhükardia, unetus, nägemishäired, kuulmise nõrgenemine, hingamisraskused, ärevushood, kõnetakistused, tasakaaluhäired, mälukaotus, liigesevalud. Aspartaam kahjustab aju. Seda sisaldavad kiirtoidud, hingeõhuvärskendid, einehelbed, suhkruvaba näts, kakaosegud, külmutatud magustoidud, želatiinisisaldusega desserdid, mahlad, lahtistid, multivitamiinid, piimajoogid, ravimid, toidulisandid, karastusjoogid, õhuvärskendid, lahustuv kohv, kreemisegud ja karta on, et veel paljud asjad.

Fenüülalaniin on organismile ohutu, kui ta on seotud teiste amiinohapetega, kuid eraldiseisvana, nagu ta on aspartaamis, on ta ohtlik: võib häirida loote aju kasvu; on närvisüsteemile ohtlik (langetab krambiläve, vallandab maniakaaldepressiivset psühhoosi, suurendab suitsidaalsust, paanika-atakke, paranoiasid ja hallutsinatsioone, unetust); põhjustab suuremas koguses skisofreeniahaigete seisundi halvenemist, krambivalmiduse suurenemist ja serotoniini vähenemist ajus, mis toob kaasa depressiooni ja iha süsivesikute järgi. Lisaks peab rõhutama, et aspartaamis on veel 2 ohtlikku ainet: aspartaat (samuti amiinohape, kuid eraldiseisvana närvimürk) ja metanool (ehk puupiiritus).

Teine närvimürk, mida kasutatakse massitoiduainetes, on maitsetugevdi naatriummonoglutamaat (MSG). Koostisainete loetelus varjatakse see sageli nimetusega „looduslik lõhnaaine". Samuti peitub MSG terminite „hüdrolüüsitusd", „autolüüsitud", „pärmiekstrakt" ja paljude muude pseudonüümide varjus. MSG võib põhjustada südamehäireid, Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe, astmat, vähktöbe, sünnidefekte, rasvumist ja ajukahjustusi. Kahjustab hüpotalamust, mis reguleerib paljude kehasüsteemide toimimist. Plaanitakse piirata lasteasutustes vorstitoodete kasutamist.

Joogivette ja hambapastadesse lisatakse fluori, see aga pärsib ensüümi atsetüülkoliinesteraasi mis on seotud närvisignaalide edastamisega. Hiina teadlased teatasid 1995.a., et fluor vähendab IQ-d. Fluor ründab immuunsüsteemi ja põhjustab autoimmuunsustõbe. Fluori mõju kilpnäärmele aga võib põhjustada otsatul hulgal häireid kogu kehas.

Oluline on teada, et kõik kalkulatsioonid toiduainetetööstustes kasutatavate lisandite koguste kohta tehakse 70 kg kaaluva inimese järgi, sel põhjusel on mitmed toiduained küll ohutud veel tervele täiskasvanule, kuid ohtlikud lastele.

Ja siis veel kaudsed lisandid: taimekaitsevahendid, väetised, loomadele/lindudele manustatud medikamendid.

Meie kauplused on täis transrasvadega kohukesi, juustulaadset tooteid ja ilusa nime, aga halva toimega ainet Sodium (Ammonium) Lauryl Sulfat sisaldavaid hambapastasid, šampoone, dušigeele ja vedelseepe jne. Vaadake suvalises poes ringi - mitut hambapastasorti või šampooni te ilma selle aineta näete? See on odav vahutamist tekitav aine, millel on kahjuks maksakahjustusi tekitav toime.